Albrecht Bouts; Bloed, zweet en tranen

Op veler verzoek organiseert de Stichting Culturele Vrienden van de Sint Jacobus de Meerdere wederom een lezing, gegeven door kunsthistoricus Martijn Pieters, met als titel:

Albrecht Bouts (ca. 1460-1549). Bloed, zweet en tranen.

De schilderkunst in laatmiddeleeuws Leuven werd bepaald door Dirk Bouts (ca. 1410-1475). Zijn twee zonen, Dirk jr. en Albrecht, zetten het werk van hun vader voort. Van Dirk jr. is geen eigenhandig werk bekend, van de tweede zoon Albrecht echter des te meer. Pas aan het begin van de 20ste eeuw kon ‘De hemelvaart van Maria’ uit het museum in Brussel met zekerheid aan Albrecht Bouts worden toegeschreven, waarop door andere toeschrijvingen het oeuvre van de schilder steeds groter werd.

Zijn werk bestaat o.a. uit panelen die functioneren binnen de laatmiddeleeuwse passiedevotie, waarbij alles gericht was op een zo emotioneel mogelijke beleving van het geloof en het lijden van Christus. Zij vonden hun weg naar de interieurs van paleizen en burgerwoningen en spoorden de mensen aan tot de ‘Imitatio’ en ‘Compassio Christi’. In de lezing zal ingegaan worden op het oeuvre van Albrecht Bouts jr. en de laatmiddeleeuwse passie-iconografie.

De lezing wordt gehouden op:
Zaterdag 18 maart 2017 van 15.00 uur tot 17.00 uur.
In de grote zaal van de pastorie. Willemstraat 60 Den Haag.
Halverwege is een kleine pauze met koffie en/of thee.

Omdat we graag vooraf willen weten op hoeveel aanwezigen we kunnen rekenen vragen wij u om u voor 10 maart aan te melden via e-mailadres: vriendenstjacobus@gmail.com

Omdat dit onderwerp heel goed past in de voorbereidingstijd naar Pasen en we zoveel mogelijk belangstellenden de kans willen geven deze lezing bij te wonen, is de toegang dit keer geheel gratis.
Na afloop kunt u een vrijblijvende bijdrage geven.

Wij attenderen u ook op de tentoonstelling Blut und Tränen; Albrecht Bouts und das Antlitz der Passion in het Suermont-Ludwig-Museum in Aken van 8 maart t/m 11 juni 2017.